Masa CK sem 2 kat UiTM Machang, CK selalu beli makanan tengahari kat dewan makan.... suatu hari CK tengok ada benda bulat...leper...50sen satu (mahalnyer!!) mula-mula tengok cam x suka tau...sebab x pernah makan....suatu hari try lar amik sikit yang romate punyer...eh sedap plak benda alah ni.... CK pon tanya la nama ape makanan ni...member cakap nama nyer begedil.... ooooooooo........CK pon tanam la niat rasa nak buat kat umah bila ada masa....pas tu petang tadi CK tengok rancangan memasak Chef Wan...dia tunjuk cara masak pasta...sos pasta tu dia guna daging ayam yang kisar produk dari Ayamas...Chef Wan pon bagitau la kegunaan daging ayam kisar ni..antaranya ialah begedil....CK terus amik laptop dan surf pasal begedil...CK jumpa banyak resipi... banyak2 resipi tu CK pon gabung semua tu dengan sedikit tambahan resipi dari CK dan menjadi lah resipi hak mutlak CK.....hehehe....so namanya "Begedil Ayam CK"
antara bahan-bahan untuk wat begedil ayam ni....
- Daging ayam yang telah dikisar satu plastik dari paket Ayamas
- 1kg ubi kentang yang telah direbus dan dilenyek
- 20g jintan manis
- 20g jintan putih
- 20g lada sulah
- 1 biji bawang besar diracik halus
- 3biji bawang putih diracik halus
- 2 tangkai cili merah dan hijau diracik halus
- 4 batang daun bawang di potong halus
- 1cm halia dipotong halus
- 100g tepung kentang atau gandum
- 3 biji telur si pukul kembang
cara-cara untuk membuat begedil
mula-mula panaskan minyak...dan tumiskan bawang besar, bawang merah dan halia yang dihiris bersama... kemudian masukkan sekali jintan putih, jintan manis dengan lada sulah...kemudian masukkan daging ayam dari Ayamas dan gaul sehingga sebati... ayam sudah masak, boleh la gaulkan ayam yang telah masak dengan ubi kentang yang telah dilenyek tadi. sambil itu juga masukkan hirisan lada dan daun bawang. Gaulkan semua adunan tu sehingga sebati baru lah masukkan tepung gandum atau tepung kentang dan gaul sekali lagi sehingga sebati... Kemudian bolehlah bulatkan begedil dari adunan tu mengikut saiz yang anda mahukan... apabila sudah siap, panas kan minyak didalam kuali...minyak masak yang digunakan hendak la melitupi begedil yang digoreng. Apabila minyak sudah panas, masuk kan begedil ke dalam telur yang telah dipukul kembang. Kemudian, begedil yang telah dicelup ke dalam telur td dimasukkan ke dalam minyak yang panas....kemudian gorengkan semua begedil yang di adun... apabila siap boleh la dihidangkan dengan soto, nasi, dan bervariasi makanan lagi...SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment