hallohaaaaaaaaaaaa.............. hehehe
Assalamulaikum sebenarnya nak bagi dulu..
hari ni dah raya keduakan???
hari ni jugak hari kemerdekaan...
SELAMAT HARI MERDEKA to MALAYSIA...
yang ke 54...
Cik Wanny harap kemerdekaan kita ni kekal untuk selama-lamanya
***cakap senang.. nak wat tu payah
hehehe
kali ni Cik Wanny nak story pasal wat kuih sarang tebuan
atau pun orang luar panggil dia kuih ros...
ni haaaaaa gambarnye....
korunk kenal tak kuih ni???? |
kuih ni sedap tau....
rasa dia rangup...
makin banyak letak telur
makin dia rangup
hehe...
jangan letak telur banyak...
nanti terlampau rangup sampai
cepat berkecai la jadinya...
so al kisahnya...
pada malam raya 2 hari lepas..
Cik Wanny terasa nak wat kuih sarang tebuan ni
rasa nak makan la
benda sedap.. nak buat pun senang
tu yang teringin nak wat...
so ni la bahan-bahan nya....
1 kg tepung beras dan sebiji telur |
santan daripada 1 biji kelapa |
kacau sampai adunan sampai jadi cair... tak mau pekat-pekat... lau tak cukup pekat tambah lagi santan |
ni tengah panaskan acuan dalam kuali.... |
HASILNYAAAAAAAAAA
TAAAAAAAADDDDDDDDDDDDDAAAAAAAAAAAAAA
TAK JADI POWN...
sebabnya... acuan tepung tu melekat-lekat
kat acuan kuih sarang tebuang
pastu surf kat internet kenapa melekat
rupa-rupanya.... dia akan melekat
kalau acuan kuih tu baru beli atau
dah lama tak guna
so kena rendam dalam air asam jawa
dia cakap rendam 15 minit
so bila Cik Wanny rendam dalam air asam jawa tu
15 minit dan try wat lagi...
hampehhh tak jadi jugakkkk
rendam lagi sejam.. tak jadi jugak..
akhirnya Cik Wanny rendam sampai pagi esok
dan still x jadi
sekarang acuan tu dah di rendam selama 2 hari
malam ni nak try wat lagi...
entah jadi entah tidak
kuih tak siap-siap ag..
tapi dah sibuk post kat dalam fb
hasilnya Sir Daus dan Miss Azila
nak rasa nanti dah abis cuti...
nak ke tak nak Cik Wanny kena wat sampai jadi...
ok TAMAT suda citer pasal kuihhhh
No comments:
Post a Comment