KaTa- kAtA CK

Blog persendirian ini kepunyaan Nurul Syazwani. Blog ini menceritakan kisah hidup beliau selama dia bernafas di atas dunia ni. Bagi sesiapa yang tak suka akan blog ini boleh la beredar dengan kadar segera tanpa meninggalkan jejak. Ini kerana andai jejak itu meninggalkan jejak di hati beliau, maka mampukah peninggal jejak itu untuk mencari beliau di Padang Masyar kelak untuk meminta maaf... Sekian.... AKU TAK SUKA ANYNOMOUS!!!

pelangi yang indah tu hanyalah kebahagiaan sementara untuk kita... bila-bila masa hujan akan turun menandakan hidup kita bakal diuji lagi... usah bertanya kenapa pelangi yang indah itu muncul hanya untuk seketika... kita hanya perlu bersyukur kerana pelangi itu masih sudi menjengah kita untuk memberi kebahagian kepada kita.. ALHAMDULILLAH...

Thursday, September 1, 2011

Kuih Sarang Tebuan siapppppp!!!!

Assalamualaikum......hari ni dah raya ketiga kan....
pagi tadi patotnya pergi beraya umah mak long ngan mak su
tapi bila bangun pagi tadi tengok berukben Cik Wanny tak de...
abang ketiga guna masa Cik Wanny tidur...
ok tu tak de hal la sebab dia guna time Cik Wanny dah tak guna
tup...tup.. masa Cik Wanny nak guna pagi tadi..
abang no dua pulak amik...
haaaaaaaaaaaaaaaaa................ tu jadi hal
Cik Wanny mintak pun dia tak nak bagi
Cik Wanny pun masuk bilik... geram!!!!! 
tarik selimut balik... tidur... 
menitis jugak air mata ni sebab geram....


then... disebabkan sambung tidur balik...
maka tak join la beraya umah mak long ngan umah mak su
bangun-bangun tidur terus makan.. hahahaha
bila ma balik suruh ma mesin kelapa 
sebabnyan Cik Wanny nak wat kuih sarang tebuan lagi
hehehehe.......petang tadi patot pegi umah Abe Lan..
umah dia ada wat open house.... 
tapi sebab tak de transport...
tak pegi la... i know dia agak kuciwa...
tapi nak wat cam ner.. i'm really sori..

ok.. berbalik pada kuih sarang tebuan..
kalau korunk dah baca 1 entry pasal kuih ni sebelum ni
mesti korunk tertanya jadi ke tak kuih ni kan???
korunk boleh baca entry tu kat sini...
bahan-bahan dia adalah
*tepung beras
*santan
*gula
*garam
*air kapur
*telur

gaul semua bahan hingga cair sikit.... kemudian boleh la buat...
mula-mula risau takut acuan tu still tak jadi..
dah 2 hari rendam dalam air asam jawa...
tup-tup masa buat.... melekat la jugak... 
sampai hancur semunya masa nak buang yang melekat tu.. 
tengok dua pic ni... hancur semua....

dah la masa nak buang tu susah... sebab dia melekat-lekat...

ni yang dah jadi satu... tapi yang lain tu still hancur masa mula-mula wat

dengan kesabaran yang tinggi maka Cik Wanny pun try lagi
sebabnya.... adunan melekat dekat acuan sebab acuan ni baru
kena selalu guna baru la dia ok...
so try lagi.. try buat lagi.... hancur...
wat lagi...
hancur..
rasanya ada la membazir dalam 15 biji kuih ni
sebab tak jadi
lama-lama wat ok la... 
dia melekat jugak tapi bile kuis dengan lidi sate
sendal-sendal suruh dia kuar
adunan tu kuar jugak daripada acuan
tapi yang penting dia tak hancur...
tengok sini..


tak hancurkan???


adunan ni masa dah buat.. sebab tu ada minyak sikit.. sebab acuan tu celup dalam ni...


tengah tunggu dia masak betul-betul dan tengah tunggu acuan tu panas

yang ni lawak... sebab bila celup dalam adunan... adunan yang melekat terus jatuh...
ni pun susah jugak bila tak lekat langsung.. huhu

ni agak tak jadi sebab dia kuar daripada acuan terlalu cepat... so tak terbentuk la jawabnya

yang ni dah siap... boleh bawak kat kolej nanti

ni pulak yang last.. sebabkan adunan tu sikit sangat sampai acuan boleh cecah mangkuk kat bawah... dia terus melekat tak nak naik bersama acuan.. tapi still comel bentuknye kan... hihihi

ni merupakan tujuh yang terawal... kat tengah-tengah tu yang mula-mula jadi....
hahahahaha............
masa tengah wat ni memang tak terkira ar betapa syooknyer...
syukur sangat-sangat masa tu...
dah pandai wat kuih sarang tebuan... hahahaha...
puding gula hangus pun dah lepas...
ari tu dah pandai wat tart nenas...
nak belajar semuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..................
hehehehe



2 comments:

LiyanaDeli said...

kat n9 pggl kueh goyang
lain tempat lain kan ;)

Cahaya Kewangianku said...

yup.. ni pon tau nama lain2 sbb google jer.. hihihi sedapkan kuih ni...